Які продукти викликають газоутворення

Кожен з нас коли-небудь страждав від підвищеного газоутворення. Проблема досить неприємна фізично і морально. Зайві гази «просяться» назовні або через рот, у вигляді відрижки, або зовсім з іншого боку. По суті це суміш газів, які за своєю природою не мають запаху. Те, що ми уловлюємо своїм носов – результат життєдіяльності бактерій, що живуть у товстому відділі кишечника. Оскільки цей процес пов’язаний з системою ШКТ, на нього більшою мірою впливає склад їжі, яку їсть людина. «Які продукти викликають газоутворення?» – відповідь на це питання індивідуальне, оскільки у різних людей різна реакція на одну і ту ж їжу. Хоча існує перелік продуктів, які посилюють цей неприємний процес.

Загальне для них – наявність вуглеводів (цукрів). При їх наявність дуже добре розвиваються кишкові мікроорганізми. Позбавити їх їжі можна приймаючи їжу маленькими порціями. При переїданні їжа не встигає повністю перетравлюватися в верхніх відділах шлунково-кишкового тракту і в кишечник надходить достатня для мікроорганізмів кількість вуглеводів. Такий же ефект може спостерігатися у людей, що мають ферментативні порушення. В цьому випадку їжа не встигає перетравлюватися через відсутність потрібних ферментів. До речі, єдиним продуктом, що містить достатню кількість вуглеводів, але не призводить до метеоризму, а навпаки, дозволяє уникнути його, є рис.

До їжі, що може збільшити метеоризм, відносяться:

  • Овочі – в першу чергу бобові, різні види капусти, огірки, спаржа, сира картопля, дині;
  • Фрукти – найбільш «небезпечні» з них виноград, яблука в сирому вигляді, сливи, груші, банани;
  • Продукти, що містять висівки, свіжа випічка;
  • Молочні продукти – особливо небезпечні для тих людей, у яких відсутнє або знижений рівень ферментів, що розщеплюють лактозу. Для них же проблематична вся їжа містить молочний цукор;
  • Яйця;
  • Цукор і його замінники;
  • Напої, що містять газ, пиво, вино з червоних сортів винограду.

Кожному індивідуально потрібно визначити, які продукти викликають газоутворення і знизити їх вживання, або користуватися препаратами, адсорбуючі зайві гази, або «допомагати» ферментами організму. Останнє не варто робити постійно, тому що ми ризикуємо тим, що органи, відповідальні за вироблення ферментів «обленятся». Тоді шлунково-кишковому тракту доведеться постійно сподіватися на допомогу «поза».

Слід врахувати, що метеоризм можуть посилювати і спочатку безпечні в цьому відношенні продукти при неправильному їх поєднанні. Ви можете отримати проблему, змішавши деякі фрукти і овочі, вживши одночасно, наприклад, вишні і молоко, каші і кислі фрукти. До речі, жирна і смажена їжа також може призводити до здуття живота, правда опосередкованим чином. Сама вона не збільшує газоутворення. Але велика її кількість довше затримується в шлунку, а відповідно гази повільніше перистальтика кишечника слабшає і гази затримуються всередині шлунково-кишкового тракту.

Крім виявлення продуктів, що сприяють газоутворенню, потрібно звернути належну увагу на культуру прийому їжі. Швидкий її прийом, як і швидке пиття, смоктання льодяників, жування жуйки призводить до збільшення заглатываемого повітря. До цього ж ефекту призводить куріння, алергічні реакції на деякі продукти, невірно вибраний зубний протез, стресові ситуації.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *