Як засолити горбушу – 3 основних способи

Горбуша – це риба з родини лососевих. Іноді її також називають рожевий лосось. Ця риба водиться в солоної, так і в прісній воді при холодному кліматі. У середньому горбуша має вагу близько півтора кілограма, а довжина її до 45 сантиметрів. Якщо горбушу не зловили в період нересту, то її смак має чудові якості. Горбушу вважають червоною рибою, як і всі риби з сімейства лососевих.

Поживні властивості горбуші

Даний вид риби дуже корисний, її необхідно включати в раціон, якщо ви хочете їсти правильну і здорову їжу. Філе горбуші володіє хорошими поживними властивостями. Якщо регулярно вживати м’ясо горбуші, то можна збалансувати свій раціон і заповнити прогалини в корисних жирних кислот, мікроелементів і вітамінів.

Найбільш важливі жирні кислоти в м’ясі горбуші – це Омега-3 кислоти. Вони приносять неймовірну користь кліткам і сприяють їх правильному будовою, також в питаннях омолодження даний вид жирних кислот займає не останнє місце.

Також у складі м’яса горбуші є натрій, який необхідний при кровотворенні і водному обміні. І, звичайно ж, фтор, який необхідний для правильного кісткового обміну, і запобігання карієсу. Не варто забувати, що горбуша також багата нікотиновою кислотою, яка так важлива для правильного функціонування шлунково-кишкового тракту. Доведена користь нікотинової кислоти в роботі нервової системи. Саме тому, людям, які турбуються про своє здоров’я, необхідно включати в систему живлення страви з горбуші. Головне, те, що регулярне вживання риби даного виду, запобігає ризик інсульту і проблем з серцево-судинною системою.

Кому протипоказана горбуша

В першу чергу вона не підходить людям з алергією на рибу. Також якщо є проблеми з печінкою, то слід дуже обережно включати її в раціон, щоб не було загострення захворювань. Оскільки горбуша багата йодом, то людям з непереносимістю даного елемента краще його не вживати.

Як підготувати горбушу до засолу

Якщо купили цілісну рибину, то можна поживитися червоною ікрою

Щоб правильно засолити горбушу, перед цим необхідно підготувати. В першу чергу рибу потрібно вимити, очистити від луски, і вийняти нутрощі, обезголовити і відрізати хвіст. Якщо ж ви купили вже очищену рибу, то в будь-якому випадку її треба промити.

Якщо соліть горбушу вперше, то потрібно купувати не більшу рибу, вагою в один кілограм буде достатньо. Тоді вона дуже добре просолится.

Треба прибрати хребет і плавники, і тоді вийде два філе, які можна солити. До речі, шкіру знімати не потрібно, також за бажанням горбушу можна нарізати на шматочки або залишити філе цілим. Можна приступити до засолу і вибрати, який варіант засолення, вам найбільш близький.

Сухий спосіб засолу горбуші

Суха засолювання

Для цього виду засолу горбуші знадобиться зовсім мало інгредієнтів. Це цукор, невелику кількість рослинної олії і сіль. Соняшникова олія необхідно зовсім мало налити на дно посуду, де буде солитись горбуша. До речі про ємностях, це може бути будь-який посуд, крім пластикової та алюмінієвої. Солі потрібно в середньому дві столові ложки на кілограм горбуші, її потрібно насипати на дно посуду і зверху на горбушу, при нерівномірному розподілі солі, рибу можна злегка натерти сіллю і, за бажанням, спеціями. Цукру потрібно трохи менше половини солі, і його необхідно з нею змішати. Оброблену таким чином горбушу можна покласти в посуд і накривати кришкою. Залишити на годину в кімнаті, а потім прибрати на добу в холодильник і риба готова до вживання.

«Мокрий» спосіб засолу горбуші

Мокра засолювання

Є цікавий спосіб засолу горбуші в розсолі. Він досить простий. Потрібно взяти кип’ячену воду і всипати туди сіль. Охолодженою до кімнатної температури водою, залити горбушу. Також, для кращого засолення, її слід потримати в кімнаті 1 годину, а потім прибрати дня на два. Потім можна спробувати наскільки горбуша просолились, і за необхідності знову повернути в розсіл ще на день. Перед вживанням філе риби потрібно трохи просушити і скропити олією.

Як засолити горбушу в олії

Засолювання горбуші відбувається з додаванням масла

Ось ще один простий варіант засолу горбуші. Риба, засолена за таким рецептом, виходить смачною. Для цього рецепта краще не брати заморожену рибу, але якщо такої не виявилося, то її необхідно розморозити і приступити до засолу.

Для зручності рибу можна відразу нарізати скибочками. Потім розтерти сумішшю цукру і солі, залишити на ніч у холодильнику. По закінченню цього часу рибу вийняти з холодильника і підготувати банку.

Цибулю потрібно порізати кільцями, і викладати рибу, чергуючи з цибулею, можна злегка притискати. Також необхідно підготувати розсіл. Змішати олію з оцтом і залити горбушу в банку. З розрахунку на 1 кілограм горбуші вам знадобиться 50 грам солі, столова ложка цукру, 50 г соняшникової олії, одна цибулина і їдальня ложка оцту. Філе, засолене таким способом, виходить дуже ніжним і підходить для салатів, бутербродів і святкової подачі на стіл, як закуска. Це можна оформити часточками лимона, оливками та зеленню.

Філіровка горбуші

насправді, існує безліч рецептів, як засолити горбушу. Ми привели лише найбільш прості й поширені з них. Тим більше кожна господиня, напевно, дані рецепти може привнести щось своє. Це зробить засолену горбушу неповторною. Засолена горбуша – це риба, яку люблять багато. Дуже часто, купуючи її вже готову в магазині, ступінь її засолення може не сподобатися. Вона може бути або пересолена, або недосолена, або засолена з дуже великою кількістю прянощів.

Тому багато вирішують засолити горбушу на свій смак. Адже якщо результат вам сподобається, то можна зовсім перестати купувати магазинну рибу. Адже засолена домашнім способом горбуша може стати прикрасою столу і гордістю будь-якої господині чи господаря.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *