Як проростити пшеницю для їжі

Сьогодні багато говорять про правильне харчування і нестачу вітамінів в нашому раціоні. І вже давно не секрет, що багато наші хвороби пов’язані з тим, що ми їмо. Але виникає питання: як заповнити цей недолік без аптечних таблеток і Бадів? Один дуже простий спосіб – їсти проростки.

Про користь проростків відомо з давнини. Це просто криниця вітамінів і мікроелементів. А так само хороший спосіб мати здоровий кишечник і зберегти молодість. Потрібно тільки знати, як правильно пророщувати, де брати насіння і коли краще вживати.

Вибираємо зерно

Щоб їжа була корисною і живий, зерно повинно бути не опрацьованими. Тому купувати краще всього в супермаркетах, у відділах здорового харчування або в селі. Можна замовити через Інтернет. Зараз багато фірм, що спеціалізуються на харчуванні. Навіть на пошту йти не доведеться – доставлять прямо додому.

Візьміть на замітку:

  • Якщо зерно довго не проростає при нормальному температурному режимі (повинно прорости протягом 2 діб), швидше за все, воно опрацьовано хімією. Їсти його не можна.
  • Поява плівки на воді при замочуванні теж ознака обробки.

Як пророщувати?

Давайте розберемося, як проростити пшеницю для їжі. Пшениця не примхлива. Її легко проростити в домашніх умовах. Брати потрібно невелику кількість. Не варто довго зберігати проростки, краще кожні 2-3 дні готувати свіжі.

Як правильно проростити пшеницю для їжі в 7 етапів

  • 1. Розібрати необхідну кількість зерна. Викинути пошкоджені, нестиглі або запліснявілі зерна, видалити лушпиння.
  • 2. Промити проточною водою. Ті зерна, які спливли, теж викидаємо. Вони все одно не проростуть. Можна потримати кілька хвилин (не більше 3-5) у слабенькому розчині марганцівки.
  • 3. Замочити на 6-10 годин в залежності від температури в приміщенні. Якщо дуже жарко, можна на 4 години або поставити в холодильник. Щільно не закривати. Воду використовувати фільтровану, але не кип’ячену.
  • 4. Знову промити. Викласти в металевий посуд шаром не більше 1 см Закрити бавовняною серветкою або марлею.
  • 5. Залити водою так, щоб вона тільки покрила пшеницю. І поставити в тепле місце. Стежити, щоб вода не висихала, при необхідності додавати.
  • 6. Промивати кожні 12 годин. У спекотний час можна частіше.
  • 7. Готові проростки перед вживанням теж промити.

Самі смачні і корисні паростки – 2-3 мм. Їх можна додавати в каші, мюслі, салати, овочеве рагу або навіть в суп. Тільки не варити, покласти вже в тарілку. Можна їсти окремо.

Кому корисні пшеничні проростки?

При проростанні насіння немов прокидаються і в них починаються життєво важливі процеси. У проростках пшениці присутні всі незамінні амінокислоти. В них знайдено понад 450 ферментів, більш 30 вітамінів і понад 20 мікроелементів. А значить, вони будуть корисні практично всім, особливо ослабленим людям.

При непереносимості глютену від цього багатства доведеться відмовитися. Однак пророщувати можна не тільки пшеницю. Потрібно просто знайти відповідну альтернативу, наприклад гречку.

Де зберігати і як вживати?

можна Зберігати в холодильнику на верхній полиці. В скляному посуді без води. Щільно не закривати. Але зберігати більше 2 діб не варто. Перед вживанням обов’язково промити.

Проростки – енергетична їжа. Їсти їх краще в першій половині дня. Увечері можна просто не заснути, як після міцного кави. Починати потроху, щоб звикнути до нової їжі. Додавати по ложечці, потім по дві. Ретельно жувати. Можна змолоти у блендері, тоді легко буде додати в кефір або йогурт, кисіль, сир, фруктове пюре.

І пам’ятайте, що при тепловій обробці більшість корисних властивостей загубиться. Звичайно, можна зробити з перемелених проростків булочку або печиво, додати картопляні котлети або оладки з кабачків. Але все ж корисніше їсти їх у свіжому вигляді. Адже ми витрачаємо час і сили саме для того, щоб максимально забезпечити себе тим, чого нам бракує в нашому звичайному раціоні.

Рекомендуємо Вашій увазі корисне відео, як проростити пшеницю для їжі:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *