Що таке гарам масала.

Гарам масала являє собою суміш мелених спецій та прянощів, розповсюджених в Індії та інших Південно-Азіатських країнах.

Спеції мають різні смаки і властивості.

Гарам масала використовується самостійно або в поєднанні з іншими спеціями і прянощами.

Смак, це основа аюрведічеського відношення до харчування. Вважається, що насичення відбувається не тоді, коли шлунок набитий до відмови, а коли ваша душа отримає задоволення.

Тільки їжа, приготовлена з любов’ю, заспокоїть вашу душу. Спеції у цій справі відіграють особливу роль.

Гарам масала, що це таке?

«Масала», це суміш прянощів і спецій , а гарам в перекладі з хінді означає «теплий».

В аюрведичній медицині ці спеції використовують для підняття температури тіла і розігрівання.

Така суміш спецій особлива хороша в холодну погоду,так як дійсно зігріває і надає організму особливу бадьорість.

Приготувати масалу, це ціле мистецтво. Якщо кухар вміє комбінувати прянощі і трави, то простій їжі можна надавати нескінченну різноманітність смаків. Навіть звичайна картопля може придбати незвичайний смак.

Склад гарам масала варіюється в залежності від регіону. Кількість рецептів по всій Індії величезна згідно з географічним положенням та власним смаком.

Всі компоненти суміші спочатку підсмажуються, змішуються, а потім подрібнюються в порошок.

Гарам масала.Принципи приготування суміші.

Прянощі і спеції готують двома способами.

Перший спосіб: обсмажування на сухій сковороді. Спеції обсмажують на сухій сковороді, поки не піде і не розкриється аромат, не допускаючи перетравлення.

В першу чергу кладуться великі прянощів: лавровий лист, кардамон, корицю, духмяний перець. Потім слідують прянощі поменше розміром-чорний перець, кмин, шамбала, фенхель, зелений кардамон. В останню чергу додається імбир, прянощі у вигляді порошку і готові суміші. Вважається, що даний метод повністю розкриває смак і аромат. Готову суміш подрібнюють у ступці або за допомогою кавомолки.

Другий спосіб: обсмажування в маслі. Спеції обсмажуються в невеликій кількості рослинного або вершкового масла. Даний метод робить їжу дуже ароматною, але таку суміш можна зберігати. Рослинна олія 2-3 ст. л. слід розігріти, а потім додати прянощі. Смажити треба до моменту, коли прянощі почнуть видозмінюватися: розбухати, змінювати колір або потріскувати. Не можна допускати перетравлення.

Припустимо, ви збираєтеся приготувати овочеве рагу. Спочатку приготуйте масалу, тобто підсмажте вибрані спеції в маслі. Потім перемішайте готову масалу з овочами і готуйте як зазвичай.

Трави додають в процесі приготування. Сіль в саму останню чергу. Прянощі не повинні затьмарювати природний смак продуктів, а тільки підкреслювати.

Гарам масала .Склад суміші.

Можна купити готову гарам масалу, а можна приготувати самим.

Типова індійська гарам масала складається з наступних спецій:

  • Чорний і білий перець
  • Гвоздика
  • Кориця
  • Мускатний горіх
  • Чорний і зелений кардамон
  • Лавровий лист
  • Кмин

У деяких рецептах спеції слід змішати з зеленню, а інші змішують з водою, оцтом, кокосовим молоком для приготування пасти.

деякі рецепти додається цибуля або часник. Всі аромати повинні бути ретельно змішані для збалансованого ефекту. Може бути виділений окремий аромат.

Всі спеції обов’язково обсмажуються. Легке обсмажування дозволяє вивільнити всі смаки і аромати.

Гарам масала. Використання в кулінарії.

Всі індійські страви включають в себе багато спецій. Порядок додавання спецій може бути дуже складний. Кухар ретельно відстежує момент, коли слід додавати ту чи іншу спецію.

Додавання спецій в страва має дотримуватися точно. Наприклад, курка каррі вимагає чіткого порядку. Спочатку цибулю, часник і свіжий імбир готують повільно 7-8 хвилин. Далі йдуть кмин, куркума, кайенский перець, насіння фенхеля, всі розбавляється водою і смажиться протягом хвилини.

Наступний етап, це помідори, коріандр, йогурт, сіль. Зверху все посипається гарам масала, і страва готується ще 30 хвилин.

Хоча існує багато варіантів приготування курки каррі. Один з рецептів дивіться в статті: Курка каррі рецепт.

Гарам масала ,це чудова суміш для овочевих супів,страв з бобових,гороху,салатів,вінегретів,смажених страв з м’яса і курки.

Гарам масала підходить і до солодких страв : овсяному печінкою,вишнями з гарбузом або яблуками.

Гарам масала може застосовуватися для приготування чаю масала. Як приготувати масала чай читайте у статті Рецепт масала чаю.

Гарам масала рецепт. Готуємо самостійно.

Гарам масала вважається найуніверсальнішою масала, що підходить до багатьох страв.

Склад гарам масалов, який можна приготувати в домашніх умовах.

  • Насіння коріандру 4 ст. л.
  • Насіння кмину 2 ст. л.
  • Чорний перець горошком 2 ст. л.
  • Насіння кардамону 2ч.л.
  • Гвоздика 2 ч. л.
  • Кориця 2 палички

Спочатку спеції слід підготувати. Обсмажити кожну окремо на чавунній сковороді до появи характерного запаху. Це займе приблизно 10-15 секунд.

Потім всі спеції об’єднати і перемолоти до стану порошку.

Зберігати гарам масалу слід в скляній банці в темному, прохолодному місці. Гарам масала, приготовлена з якісних прянощів, збереже аромат і свої властивості кілька місяців.

Крім гарам масалов існує безліч інших сумішей,що відрізняються по складу і призначених для різних страв. Наприклад: каррі масала, чат масала,панір масала і тому подібне.

Гарам масала вважається найуніверсальнішою сумішшю.

Приємного апетиту!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *