Що можна їсти після отруєння

Неякісні продукти, погано приготована в кафе і столових їжа – сьогодні, на жаль, не рідкість. Тому з харчовим отруєнням стикався, швидше за все, кожен. Наш організм в цій ситуації не здатний нормально функціонувати. І йому потрібна допомога.

Якщо з’явилися серйозні ознаки отруєння, відразу викликайте лікаря. Іноді їх можна сплутати із симптомами інфекційного захворювання. В цьому випадку не надана вчасно допомогу може дорого обійтися!

Доктор пішов. Що далі?

Перш за все, організму потрібно очиститися від шкідливих бактерій і токсинів, а потім відновитися. У перші добу головна допомога з нашого боку – пити багато рідини.

Краще пити талу воду. Можна купити гарну мінеральної води. Тільки не газованої! Не варто пити побагато. Краще часто, але невеликими порціями, і не дуже холодну. Приблизно 2,5 – 3 літра за добу. Добре використовувати сорбент: кілька таблеток активованого вугілля або столову ложку пшеничних висівок.

Корисно іноді чергувати воду з відваром шипшини, неміцним несолодким зеленим чаєм, можна з лимоном. Корисний рисовий відвар. Дуже хороший при кишкових розладах відвар звіробою. Чаї та відвари потрібно пити теплими. Гаряче буде дратувати і без того травмовану шлунково-кишковий тракт.

Якщо до вечора стало легше і навіть захотілося поїсти, можна дозволити собі трохи сухариків з несолодким чаєм. Сухарики бажано зробити з сірого висівкового або цільнозернового хліба. Можна зварити ріденьку рисову кашу на воді. Але не потрібно змушувати себе їсти. Організм сам дасть знати, що йому потрібна їжа.

Не нашкодити!

Тепер треба поговорити про те, що можна їсти після отруєння, щоб не нашкодити своєму шлунку і кишечнику. У перші дні організм потребує в щадному режимі харчування. Тому почати треба з того, чого краще уникати:

Важливо виключити важку їжу, все жирне, гостре, смажене, солоне. Кава і алкоголь неприпустимі. Краще відмовитися від молока і кисломолочних продуктів. Шоколад, солодкі газовані напої, киселі теж шкідливі в цей період. Сюди ж можна віднести бобові, ковбаси, консерви, м’ясні та грибні бульйони.

Овочі і фрукти не слід їсти в сирому вигляді. Виноград, персики, сливи, груші, білокачанну капусту, баклажани, кукурудзу краще виключити на час.

Дробове харчування. Організм не готовий прийняти багато їжі, тому їмо часто, але трохи, 5-6 разів у день. Так організм швидше відновить працездатність. Крім того, починати їсти краще протерту їжу – каша-розмазня на воді, пюре.

Зразкове меню

Перші 3 дні їжа повинна бути протертою. Готувати краще на парі або варити. Потім можна поступово розширювати своє меню. Але для звичного раціону час прийде приблизно через 2 тижні. Знову-таки організм сам підкаже. І не забувати, що їжа повинна бути теплою.

Починати краще всього з рідких каш, добре підійдуть рисова, вівсяна, гречана. Варена морква і печені яблука – спосіб урізноманітнити вельми обмежене меню. Сухарики з несолодким чаєм чи компотом із сухофруктів.

Поступово додаємо подрібнене варене куряче м’ясо. Його краще їсти окремо від іншої їжі. Коли запалена слизова шлунка, корисні банани. Тільки постарайтеся купити міні, а не звичайні великі банани. І не варто їсти їх багато.

Далі додаємо овочеві супи-пюре. Можна використовувати брокколі, цвітну капусту, кабачки. Негусте картопляне пюре на воді.

Парові котлети і фрикадельки, відварну нежирну рибу, цитрусові можна буде їсти вже після трьох днів відновлення.

Відновлюємо мікрофлору

До кінця тижня можна буде вводити потроху кисломолочні продукти. Віддати перевагу слід продуктів з біфідобактеріями. Адже в організмі постраждала мікрофлора, її необхідно відновлювати. Доктор неодмінно рекомендує курс пробіотиків. Не варто нехтувати цими рекомендаціями! Здоровий кишечник – це 70% нашого імунітету.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *