Причини печії після їжі

Багато хто з нас знайомі з неприємним відчуттям печіння та важкості в епігастрії (шлунка). Після багатого обіду шанс зіткнутися з цим відчуттям зростає. Печію формують кілька факторів – підвищені кислотність і кількість шлункового соку, слабкість шлункових м’язів, розтягнення і відкриття нижнього стравохідного (кардіального) сфінктера. Природа печії неоднозначна – вона може сигналізувати про захворювання (і не завжди шлунково-кишкового тракту), а може бути і розплатою за надлишки неправильного способу життя. Печіння може бути регулярним (як симптом хронічного захворювання) і епізодичним, а також у парі з болем. Давайте з’ясуємо питання.

Причини печії після їжі

  • Вибір на користь неправильного харчування і нездорового способу життя. Пишні трапези з переважанням жирної їжі, смаженого, випічки і свіжого хліба, різноманітної їжі, алкоголю, солодких і содових газованих напоїв, м’яти, спецій, шоколаду, помідорів, цитрусових, міцного чаю і кави неминуче призведуть до печії.
    Куріння, зайві кілограми, відпочинок в положенні лежачи або сон після прийняття їжі, часте носіння надто тугих поясів, регулярне підняття тягарів, прийом ліків натщесерце, неврози і постійний стрес.
    Перебір під час прийняття їжі загрожує розтягуванням камери шлунка і підвищеним викидом соляної кислоти. Зловживання перерахованими продуктами і алкоголем також форсують секрецію кислоти у шлунку, а також розслаблюють кардіальний сфінктер.
  • Вагітність. У цей період життя жінки йде підвищення внутрішньочеревного тиску, що веде до виникнення печії.
  • Тривалий прийом деяких груп лікарських препаратів. Особливо це стосується нестероїдних протизапальних засобів (Ібупрофен і Аспірин).

Різноманіття захворювань, що ведуть до печії

  • Виразка дванадцятипалої кишки і шлунка.
  • Дуоденіт.
  • хронічний Гіперацидний гастрит. При цьому недугу печія буває довгою і болісною.
  • Грижа, яка сформувалася в харчовому отворі діафрагми. Це вкрай неприємне стан відрізняється зміщенням частини шлунка і петель кишечника в грудну порожнину. Виникає здавлення, яке викликає неповноцінність у роботі нижнього сфінктера.
  • Холецистит (запалення жовчного міхура).
  • Негативний результат різних оперативних втручань, у т. ч. лікування ракових новоутворень в шлунку. До них відносять – видалення жовчного міхура, резекція шлунка та його пухлин, висічення відрізка дванадцятипалої кишки. Зміни у прооперованих органах призводять до постійного закиданням у стравохід вмісту зі шлунка. Воно завжди багато ферментами підшлункової залози, печінки і кислим шлунковим соком, що викликає реакцію печії.
  • Гастро-эзофагиальный рефлюкс. Основний прояв гастро-эзофагиально-рефлюксної хвороби (ГЕРХ), що характеризується порушенням роботи кардіального стравохідного сфінктера. При ГЕРХ він постійно відкритий, що постійно провокує печію.
  • Стенокардію можна переплутати з печією через суб’єктивно подібних неприємних відчуттів, що виникають приблизно в тій же області. Справжня печія знімається антацидами. Прояви стенокардії виникають за грудиною і не терплять зволікання в лікуванні.

Ні в якому разі не слід ігнорувати факт печії. Постійне безконтрольне надходження шлункового вмісту руйнівно діє на стінки стравоходу – викликає труднощі акту ковтання, кровотечі, при важкому кінець – розриви пищеводных стінок і навіть виникнення онкологічних ускладнень.

Уникайте самолікування і будьте здорові!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *