Перший прикорм при штучному вигодовуванні – використовувані продукти і схема живлення

Штучне вигодовування (ІВ) – найчастіше необхідність, і перший прикорм при штучному вигодовуванні доповнює спеціально розроблені формули природними компонентами. Правильно підібраний вид суміші і своєчасне введення прикорму при ІВ натуральними, корисними продуктами дозволять скласти малюкові-искусственнику збалансовану схему живлення для правильного функціонування всього організму.

Як краще всього починати перший прикорм при штучному вигодовуванні?

На відео мамині поради про введення прикорму
Добре, якщо білок і інші компоненти, на основі яких створюється більшість молочних сумішей для немовлят, добре переносяться дитиною. У перші місяці життя дитина може недоотримувати ферментів, і це іноді призводить до того, що штучне харчування викликає алергію. У таких випадках, порадившись з лікарем, необхідно зазначити, який саме склад викликає реакцію, щоб уникнути навантаження на травну систему і запобігти потраплянню в організм дитини продукту-алергену.

Все, що необхідно для росту, суміші дають до 4-х місяців. Починаючи з цього віку раціон повинен стати більш різноманітним. І, щоб дати можливість ніжному шлунку і кишечнику звикнути до «дорослої» їжі, додаються продукти в меню поступово, в невеликих кількостях і, для початку, разом з вже звичним штучним молочком.

З самого початку продукти вводяться по одному протягом декількох днів. Перший прикорм при ІВ відзначається тим, що чутливість може проявитися не відразу, а дати про себе знати висипанням або почервоніння трохи пізніше. Щоб відразу відокремити продукти, які викликають негативну реакцію організму і відкласти або зовсім припинити їх прийом, необхідно, щоб вони надходили послідовно. Для кращого засвоєння і для того, щоб уникнути різких смакових контрастів, пюре краще робити, додаючи в нього в якості рідини молочну суміш, а соки в перший час розводити водою.

Страви бажано готувати на один прийом їжі, щоб вони завжди були свіжими. А соки готувати безпосередньо перед тим, як давати їх дитині.

Правильна підготовка полегшить процес знайомства дитини з дорослою їжею

Для приготування дитячих страв краще всього використовувати посуд:

  • спеціальну, з міцного харчового пластику;
  • емальований;
  • дерев’яну;
  • керамічну.

Все це допоможе уникнути окислення продуктів. Навіть якщо підтримувати традиції і підносити дитині їжу срібною ложечкою, бажано, щоб краї у неї були згладжені, щоб не поранити ніжні дитячі ясна.

Починати краще всього з нейтральних з точки зору можливих алергічних реакцій організму овочів:

  • картоплі;
  • кабачків;
  • моркви.

З фруктів самими ніжними є протерті банани. Кислотність яблучного пюре може виявитися досить високою для самих перших кроків у доросле харчування, але воно містить багато вітамінів і клітковини.

Готовність дитини переходити до інших способів отримання енергії для зростання визначається по збільшенню або його відсутності ваги, апетиту та функціонування системи травлення.

Схема і основні правила прикорму дитини до року

На відео розповідається, як годувати дитину по місяцях
Індивідуальне меню складається, враховуючи персональні «показники» малюка. А для того, щоб мати представлення про можливих варіантах, складається приблизна схема, що полегшує прикорм дитини, така, наприклад, як наведено нижче.

МесяцЧетвертый:

овочеве (картопля, кабачок) або фруктове пюре (банан, яблуко) – від однієї чайної ложки до 50 г поступово протягом тижня – 10-ти днів.

МесяцПятый:

овочеве пюре можна довести до 100 р. При приготуванні використовувати коров’яче, а якщо є алергія, то козяче молоко в кількості столової ложки. Фруктове пюре – близько 50 р. Розбавлений водою свіжовичавлений сік у кількості 2-3 чайних ложок разом з їжею. До 100 г каші. 3-4 столові ложки сиру і 1-2 несолодкого невеликого печива.

МесяцШестой:

кількість овочевого пюре довести до 150 р. Фруктових – до 100 р. Кілька столових ложок нерозбавленого свіжовичавленого соку під час прийому їжі. Всього – до 60 р. 160-170 г каші, 2-3 невеликих печива, сиру до 40 р, ? жовтка яйця, звареного круто (можна розтерти з молоком), кілька чайних ложок м’ясного пюре (краще з м’яса птиці або кролика). Кількість молока, якщо хороша переносимість, можна довести до 1 склянки.

МесяцСедьмой:

ще на 10 м збільшити кількість і овочевого та фруктового пюре. Кількість сиру, печива і молока залишити колишніми, а от яєчний жовток вже можна давати в кількості ? від цілого. М’ясне пюре також додається в кількості і доводиться до 50 р. Вводиться кефір або приготований самостійно йогурт – 20-25 р.

МесяцВосьмой:

загальна кількість всіх порцій овочевого пюре доводиться до 180 р. Фруктові чергуються з очищеними фруктами, які дитина самостійно гризе, зміцнюючи десни. Кількість фруктового прикорму може доходити до 100 р. У цей час зростаючий апетит дитини можна компенсувати додаванням обсягу каш, причому більш різноманітних і печива. Галети або дитяче з пробіотиками – їх можна давати до 5-ти штук. Також серед споживаної малюком рідини можна збільшити частку соків, як з фруктів, і овочів. Варене м’ясо іноді можна заміняти протертою рибою. Кисломолочні урізноманітнити йогуртами, кисляком і ряжанкою.

МесяцДевятый і далі до року:

схема прикорму буде складати овочі, як у вигляді пюре, так і невеликими шматочками даються дитині в кількості до 200 р. Також додається і кількість каші. До 12-ти місяців можна потроху додавати яєчний білок. Інші види продуктів – обсяг приблизно такою ж, а от різноманітність збільшити.

Формування правильної роботи організму малюка

В останні місяці року намагатися з протиранням і перемелюванням вже не варто. М’ясо досить дрібно порізати або ретельно розділити на волокна. Овочі і фрукти – очистити і нарізати на шматочки, які дитина сам може взяти рукою і які буде простіше покласти в рот. Для того щоб активно вироблявся шлунковий сік і відбувалося природне ферментування їжі, страви повинні містити більш-менш тверді частинки, які необхідно жувати.

Перший прикорм для тих, хто позбавлений грудного молока – таке ж випробування, як і звикання до штучної молочної суміші. Уважне спостереження за реакцією малюка, його поведінкою, стільцем, активністю і апетитом найкраще підкаже, як потрібно просуватися далі в справі освоєння звичайного меню.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *