Насіння кмину,прянощі і ліки.

Насіння кмину застосовувалися як пряність і лікувальний засіб століттями.

Кмин оточений легендами і забобонами, що беруть початок в глибокій стародавності.

Давні перекази свідчать, що насіння кмину здатні відлякати злодіїв і зберегти будь-які насіння від псування.

Відвар насіння кмину позбавляє від ліні і неробства.

Насіння кмину охороняють закоханих і не дають охолонути полум’яним почуттям. Кмин включався до складу любовного зілля.

  • Особливо кмин був популярний у часи Шекспіра.

Це середньовічні легенди. Сьогодні детально вивчений склад насіння кмину, і можна робити висновки про корисні властивості кмину для здоров’я на науковій основі.

Насіння кмину в народній медицині.

Кмин є одним з найдавніших лікарських рослин. Насіння кмину вживали ще в кам’яному столітті, про це свідчать знахідки археологів. Насіння кмину, як лікарський засіб, поширені в більшості країн світу.

Насамперед, насіння кмину полегшують проблеми, пов’язані з травленням. Цей лікувальний ефект помітили ще наші предки.

  • Насіння кмину знімали спазми і покращували апетит.

Насіння кмину, це джерело вітамінів.

Насіння кмину містять вітамін С, вітамін А, залізо, марганець, мідь, харчові волокна.

Насіння кмину містять 10 мінералів на 100 гр.:

  • Кальцій
  • Залізо
  • Магній
  • Фосфор
  • Калій
  • Натрій
  • Цинк
  • Мідь
  • Марганець
  • Селен

Насіння кмину містять вітамін С, вітамін А, вітамін В6, фолієву кислоту, бета-каротин, вітамін Е, каротиноїди, харчові волокна та ін

Насіння кмину містять певну кількість жирних кислот і амінокислот.

Вивчення хімічного складу кмину показало, що основною діючою речовиною є карвон. Летючі речовини кмину містять до 60 % цієї речовини.

  • Карвон стимулює вироблення травних ферментів і сприяє нормалізації функції печінки.
  • Карвон попереджає ріст патогенної флори в кишечнику і підтримує діяльність корисних бактерій.

Також до складу кмину входять інші леткі олії та флавоноїди. Багатий склад фитонутриентов забезпечує лікувальні властивості насіння кмину.

Інші складові компоненти кмину знімають спазми і зменшують здуття кишечника.

  1. Кмин застосовується при розладах травної системи, таких як:
  2. печія, здуття, гази, втрата апетиту, спазми шлунка і кишечника.
  3. Насіння кмину застосовуються при розладах менструального циклу, бронхітах, астмі, застуді, як дезінфікуючий і антисептичний засіб.
  4. Настій насіння кмину і кминне масло використовується для полоскання горла при ангінах, і порожнини рота для освіження дихання.

Цілющим вважається чай з кмину. Вважається, що чай з насіння кмину підвищує апетит, сприяє травленню і підвищує працездатність.

Дітям призначають кминний чай при здутті живота. Часто до складу кминного чаю входять аніс і фенхель, що володіють схожими характеристиками.

Як приготувати чай з насіння кмину.

При шлункових болях кминний чай володіє заспокійливим і знеболюючим ефектом.

  • Насіння кмину 1 ч. л.
  • Вода 200 мл

Одну чайну ложку насіння кмину заварити склянкою окропу. Такий чай усуває кишкові коліки у дітей.

Лікарі рекомендують приймати чай з кмину по одній столовій ложці без цукру перед їжею.

Дорослим можна пити до двох чашок кминного чаю в день.

Чай з кмину можна доповнити м’ятою перцевої, фенхелем або анісом.

Чай з кмину синхронізує роботу органів травлення, усуває здуття та інші прояви дискомфорту.

Курс прийому кминного чаю 2-3 тижні по одній чашці в день.

Відвар з насіння кмину.

У народній медицині відвар з насіння кмину застосовують при запамороченнях, для зменшення головного болю, для покращення кровообігу.

Як приготувати відвар з кмину

  • Насіння кмину 1 ст. ложка
  • Дві склянки води

насіння кмину Залити водою і довести до кипіння, зменшити вогонь і кип’ятити на повільному огне5 хвилин. Настояти 15 хвилин, остудити, процідити.

Приймати по одній ст. ложці 3-4 рази в день 30 хвилин до їжі.

Відвар насіння кмину застосовується для полоскання горла при ларингіті.

Настій насіння кмину.

Одна ч. л. насіння кмину

Один стакан крутого окропу

Залити кмин окропом у термосі, настояти 3 години, процідити.

Приймати по 50 мл 4 рази на день до їжі.

Настій насіння кмину рекомендується приймати при неврозах, порушеннях обміну речовин, проблеми з травленням.

  • Вважається, що настій кмину здатний позбавити людину від ліні і активізувати працездатність.

Насіння кмину для освіження дихання.

Кминне масло додають в ополіскувачі для порожнини рота і деякі зубні пасти. Для освіження дихання можна полоскати ротову порожнину відваром кмину.

Можна додати кілька крапель кминної олії в склянку з водою для полоскання.

Застосування кмину в косметології. Народні рецепти.

В косметології застосовується відвар насіння кмину для вмивання обличчя при жирній шкірі, розширених порах.

Залити 1 ч. л. насіння кмину окропом, дати настоятися 40 хвилин і умити обличчя, або протерти ватним тампоном. Дати шкірі висохнути, змити простою водою через 30 хвилин.

При лупи відвар насіння кмину втирають в шкіру голови і обполіскують волосся. Відвар тмину з волосся можна не змивати.

Використання кмину в кулінарії.

Насіння кмину застосовуються як самостійна спеція або у складі кулінарних композицій. Насіння кмину цінуються завдяки своєму стійкого аромату.

При приготуванні страв можна використовувати насіння кмину, а також цілі частини рослини , листя і коріння.

  • Насіння кмину додають у салати, супи, соуси, овочеві страви.
  • Насіння кмину використовують в маринадах, при засолюванні капусти, помідорів, огірків.
  • Насіння кмину використовують при випічці хліба і булочок.
  • Особливо популярний житній хліб з кмином.
  • Насіння кмину використовуються для приготування десертів, лікерів. В індійській кухні кмин, це дуже поширена спеція, часто додається при приготуванні рису.
  • У європейській кухні кмин найчастіше додається при випічці хліба або використовується при виготовленні сирів.
  • Використовують і коріння кмину, так само, як коріння петрушки або моркви. Свіжі або сушені листя додають у салати, супи, овочеві рагу.

Кмин популярний в країнах середнього і близького Сходу.

Поєднання насіння кмину з основними продуктами харчування.

Насіння кмину краще всього поєднуються з наступними продуктами:

  • рис
  • квасоля
  • білокачанна капуста
  • гриби
  • картопля
  • савойська капуста
  • буряк
  • тісто, випічка
  • йогурт
  • сири

Насіння кмину використовуються при квашенні і маринуванні капусти.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *