Кардамон в кулінарії.

Кардамон завжди був оповитий завісою таємниці. Пряний, гострий запах і цілющі властивості цінувалися дуже високо.

Кардамон завжди був однією з найдорожчих прянощів.

В середні століття кардамон вважався ліками, чи не від усіх хвороб, секрет приготування яких зберігався в найсуворішій таємниці.

Кардамон відноситься до сімейства імбирних і володіє гострим пряним ароматом.

У кулінарії використовуються плоди багаторічного трав’янистої рослини. Це стручки з насінням, які збирають, сушать і перемелюють.

У чому різниця між спеціями і прянощами читайте у статті: Прянощі і спеції

Сушені стручки з насінням можуть зберігатися досить довго, не втрачаючи своїх властивостей.

Цим є зелений кардамон, Elettaria cardamomum . Чорний кардамон Amomum subulatum, це інша рослина, так само сімейства імбирні.

Вважається, що чорний і зелений кардамон, це взаємозамінні прянощі. Чорний кардамон має більш гострий смак. Зелений кардамон вважається більш дорогий і благородної пряністю.

Кардамон містить велику кількість ефірних олій і мінеральних речовин. У давнину кардамон застосовували для лікування шлункових захворювань.

Кардамон в кулінарії.

У кулінарії використовують насіння кардамону. У відділі спецій ви можете придбати сушені стручки кардамону.

Це блідо-зелені стручки, усередині яких знаходяться пахучі насіння коричневого кольору.

Смак кардамону.

Насіння кардамону досить пекучі на смак, мають присмак лимона. Аромат одночасно ніжний і сильний. По енергетиці кардамон вважається гострої, солодкої, зігріває пряністю.

Вважається, що якщо розжувати насіння кардамону, то можна позбутися від неприємного запаху з рота і позбутися сонливості вранці.

Кардамон цінний тим, що підходить практично до всіх страв. Супи, овочеві страви, плов набувають особливий аромат.

Кардамон подають з фруктами, горіхами, додають у десерти, компоти, чай і кава. Тепер зупинимося на застосуванні кардамону в кулінарії докладніше.

Застосування кардамону в кулінарії європейських країн.

У західній Європі кардамон зазвичай додають в супи. Особливо добре кардамон підкреслює смак бобових. В рецепт горохового, квасоляного, сочевичного чи бобового супу обов’язково входить кардамон.

Застосовується кардамон і для додання аромату гарнірів. Картопля, рис, овочеві рагу набувають ніжний, пряний смак.

Застосування кардамону в кулінарії Сходу.

Тут кардамон важлива спеція для приготування десертів. Фрукти, горіхи та різноманітні десерти не обходяться без кардамону.

Кави з кардамоном, ще одна риса застосування кардамону в кулінарії Сходу. Кардамон надає неповторний аромат кави і пікантність. Мелений кардамон додають у каву перед приготуванням чи кладуть декілька насінин в турку.

Цікаво, що кардамон зменшує вплив кофеїну і підкреслює аромат кави.

Застосування кардамону в кулінарії країн Азії.

Кардамон застосовують у всіх азіатських країнах, але зі своїм ухилом. Тут прийнято додавати кардамон в чай і складати суміші спецій. Чай з кардамоном, це традиційний напій в країнах Азії.

У Китаї в чай додають насіння зеленого кардамону. Вважається, що кардамон «збільшує мудрість». Мелені насіння кардамону входять в китайську суміш «п’ять спецій».

В Індії заварюють масала чай. В склад спецій для масала чаю обов’язково входить кардамон і кориця. Рецепт масала чай з кардамоном

Також п’ють солодкий зелений чай з стручки кардамону. Кардамон входить до складу суміші гарам масала. Як приготувати суміш гарам масала в домашніх умовах.

Застосування кардамону в кулінарії Росії.

У Росії кардамон традиційно додають у випічку. Пряники, Пряники, кекси набувають пряний аромат. Кардамон додають в компоти і киселі.

Як зберегти кардамон.

Кардамон краще зберігати у стручках. Щільні коробочки надійно оберігають насіння кардамону. Стручки слід зберігати в темному сухому місці далеко від сонячних променів.

Перед вживанням необхідну кількість насіння потовкти в порошок.

Кардамон в зернах зберігає свої властивості досить довго.

Мелений кардамон краще купувати в герметичній фабричній упаковці і використовувати для приготування сумішей або для приготування кави.

Можна розжовувати кілька зерняток кардамону. Це допоможе налагодити травлення і позбутися від неприємного присмаку в роті. Можна розжувати 2-3 зернини в день.

Приємного апетиту!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *