Харчування при панкреатиті підшлункової залози

Панкреатитом називають групу захворювань, що супроводжуються запаленням підшлункової залози. Цей орган неймовірно важливий для метаболізму, продукуючи ферменти, необхідні для забезпечення травних процесів в тонкому кишечнику. Панкреатит розвивається як на тлі інших функціональних розладів шлунково-кишкового тракту, так і при порушенні норм харчування та балансу раціону: переїдання, переважання в меню жирної, гострої їжі, дефіцит білків і надлишок алкоголю – далеко не повний перелік чинників, що провокують захворювання. Запальні процеси викликають у підшлунковій залозі набряклі явища, іноді нагноєння та фібрози, чому її ферментна активність знижується, викликаючи порушення травлення. Харчування при панкреатиті підшлункової залози покликане максимально розвантажити її, не стимулюючи надлишкової шлункової і панкреатичної секреції.

Принципи дієти

При діагностиці панкреатиту наказують стіл № 5п, який не містить страви, надмірно впливають на секреторні функції. Дієта має два різновиди – протертий і непротертий варіанти. Перший варіант столу показаний в гострий період захворювання та протягом місяця–півтора після нього. Він забезпечує не тільки спокій підшлункової залозі, але і щадний режим шлунку. Коли захворювання переходить в стадію стійкої ремісії, лікар припускає перехід до непротертому варіанту.

Крім переліку допустимих і дозволених продуктів важливий баланс харчової цінності раціону. При панкреатиті робиться наголос на білкову складову (до 120 г на добу), з переважанням тваринного білка. Однак при цьому обмежується надходження з їжею вуглеводів і жирів. Частка перших скорочена до 350 г (цукор і його замінники обмежені до 40 г в день). Кондитерську продукцію рекомендують виключити з огляду на можливість погіршення стану, виникнення болю та метеоризму. Що стосується жирів, їх максимальна кількість складає 70 м, рівномірно розподілених на кілька прийомів їжі.

В початкові 2-4 дня наказують голодування, при якому допустимо лише прийом негазованої мінеральної води гідрокарбонатно-натрієвого типу маленькими порціями, але з часом дієта розширюється до повної енергетичної цінності (2500-2700 ккал). Меню повинні складати відварні страви або приготовлені методом парової обробки, рівномірно розподілені на 5-6 прийомів на день. Перші 14 днів слід обходитися без солі, а в подальшому її вживання обмежена 10 г на добу.

Продукти і страви, які дозволені при панкреатиті

Незважаючи на всі обмеження, список допустимих продуктів не так вже і бідний. Головне, правильно їх готувати. Стіл №5П включає:

  • відварні макаронні вироби, слизові та напіврідкі каші, крім пшоняну;
  • філе птиці, телятини, мову, маложирні сорти риб (минтай, хек, щука, камбала, тріскові) в подрібненому паровому і відвареному вигляді в період гострого перебігу захворювання і в цілісному на етапі одужання;
  • страви з відварних овочів, не викликають надлишкового газоутворення: картоплі, цвітної капусти, моркви, буряка, гарбуза і кабачків (в негострий період можливо гасіння);
  • варені яйця або омлет, приготовлений на водяній бані або в мікрохвильовій печі;
  • молоко і обмежена кількість сметани, поза загостренням – некислі види кефіру або знежирений сир;
  • твердий сир негострого сорту;
  • яблука, запечені в духовці, суниця, чорниця, банани – в стадії загострення, свіжі солодкі яблука, полуниця, малина – на етапі ремісії;
  • желе, суфле, муси, мармелад, зефір;
  • хліб пшеничний підсушений, сухарі, галетне печиво;
  • слабозаваренний чай з молоком, мінеральна вода типу Боржомі без газу, компоти, фруктові некислі соки, киселі.

Продукти, що підлягають виключенню

Оскільки головною метою дієти є забезпечення підшлунковій залозі відпочинку, табу накладається на все жирне, смажене і провокатори посиленої секреції залоз:

  • жирні сорти м’яса і риби, сало і тваринний жир;
  • наваристі бульйони;
  • гриби;
  • копчені сири, ковбаси, риба;
  • консервація будь-якого типу;
  • прянощі;
  • здобна випічка, тістечка і торти;
  • житні сорти хліба;
  • свіжа капуста, редиска, редька, ріпа, цибуля, часник;
  • міцний чай, кава, какао;
  • всі сирі фрукти, крім бананів (у стадії гострого перебігу захворювання);
  • алкоголь і газовані напої;
  • шоколадні цукерки, горіхи, морозиво.

Як правило, така дієта не викликає психологічного дискомфорту, хоча і вимагає зусиль правильного приготування страв, особливо в перший місяць захворювання. Проте необов’язково сприймати приписи буквально, сервіруючи стіл тільки безликими пюре і відварений нарізкою: існує безліч рецептів, які дозволять різноманітити раціон паровими пудингами і рулетами, фаршированими овочами і ніжними супами-пюре, вишуканими молочно-фруктовими суфле і пастилою, багато з яких, можливо, полюбятся настільки, що стануть основою майбутнього здорового харчування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *