Чайний гриб – його користь і шкода

Всім доброго часу доби, шановні читачі сайту 33 дівиці. Сьогодні мова піде про вельми незвичайному предметі, такому як чайний гриб. Зараз мало хто знає що це таке, сучасна молодь навіть не слыхивала, що таке взагалі існує. Особисто у мене чайний гриб асоціюється з 90-ми, мені було десь 6 років, коли мої батьки принесли це диво до нас в будинок. Я його просто обожнювала, цей напій, який виходив у тієї 3-х літровій банці був чарівний, був схожий на лимонад і мав дуже приємний смак. Тоді я про це не замислювалася, але виявляється, він володів цілим рядом корисних властивостей, про них ми поговоримо пізніше.

Окремий процес, це годування чайного гриба, мені було доручено за ним доглядати, немов за котом, його потрібно було годувати і зціджувати отриманий напій. У спеку було саме те, особливо якщо попередньо охолодити в холодильнику. Харчувався він солодким чаєм, і виробляв щось схоже, то на квас, то на лимонад. Коли пішла хвиля чайного гриба, він був у багатьох знайомих, потім, як мені пам’ятається, хтось пустив чутку, що чайний гриб небезпечний, він був посланий чи китайцями, то американцями російського народу, і всі його повикидали з вікон. Але як я зараз розумію, це просто дурні чутки, тому зараз ми розберемо всі корисні властивості і протипоказання чайного гриба. Читаємо до кінця.

Походження чайного гриба

За легендою, ця дивна істота – плавучий гриб, прийшло до нас ще за часів царської Росії, після закінчення Російсько-японської війни. Що являє собою чайний гриб? Який його природний склад? По суті, він являє собою поєднання кількох видів дріжджів, які мають у своєму складі оцтовокислі бактерії. Завдяки цьому він і має цілий спектр біологічно активних речовин. Застосування його широко поширене не тільки в медичних цілях, для лікування хвороб, але і просто в побуті, для профілактики.

Застосування чайного гриба, як пити

Як пити чайний гриб здогадатися не складно, він живе в банку сам по собі, і ви його потроху просто сцеживаете, скільки вам потрібно, зціджувати краще через марлю або ситечко. Можна відливати і склянку і два і три. Скільки буде потрібно. Потім лише потрібно зробити заправку гриба.

Чайний гриб можна не тільки пити, але деякі його використовують для протирання очей або вмивання. Це благотворно впливає на шкіру, і використовується при кон’юнктивіті.

За технологією пити чайний потрібно десь 3 рази в день за 30 хвилин до їжі, приблизно по пів склянки. Так само можна випивати по 150 мл після їди. Дратувати шлунок він не буде, можна не переживати. Якщо отриманий розчин від гриба ви застосовуєте для лікування будь-яких хвороб, про них в рубриці – корисні властивості чайного гриба. То курс лікування потрібно проводити протягом 30 днів, потім зробити перерву на 10 днів і знову продовжити.

Корисні властивості чайного гриба

Крім того, що у вас вийде смачний освіжаючий напій, він має ще і цілий ряд корисних властивостей. Ним лікують атеросклероз, захворювання пов’язані з шлунково-кишковим трактом, знижує рівень холестерину в організмі, лікує гіпертонію, знімає набряки. Крім цього, чайний гриб можна пити при застуді, і він дуже добре підвищує імунітет. Ще як ми вже говорили, він показаний при кон’юнктивіті, можна протирати очі ваткою, або закопувати через піпетку. Зрозуміло, це лише частина того, які корисні властивості має чайний гриб, так само його вживання підвищує апетит і позбавляє від безсоння.

Чайний гриб – протипоказання

Але при всіх принадах і корисні властивості чайного гриба, пити його однак можна не всім підряд. Так як при вирощуванні та підгодівлі чайного гриба використовується багато цукру, він має свої протипоказання:

  • не можна пити діабетикам, так як він підвищує цукор в крові;
  • при молочниці або мікозах теж потрібно утриматися від вживання чайного гриба;
  • при виразках шлунка заборонено вживати, так як можна погіршити ситуацію;
  • при гіпертонії, чайний гриб знижує тиск, і якщо пити, то пити обережно.

Ось такі протипоказання у чайного гриба, будьте обережні.

Технологія вирощування гриба

Якщо ви зважилися розмножити вже існуючий чайний гриб, то це процес трудомісткий, але реальний. Зазвичай ті, хто його вирощують знають як це робити, але ми все ж розповімо нашу технологію.

Від старого гриба, потрібно відірвати верхню плівку і помістити на один день в теплу воду для адаптації. Потім на другий день, його потрібно вийняти і помістити в холодну кип’ячену воду. В цей час заварити настій з листового чорного чаю середньої міцності, додати цукор, шипшина, м’яту і ромашку. Зробити це краще в гуртку і отриману заварку влити до нашого грибу, коли вона охолоне. Зазвичай чайний гриб дозріває через 7-10 днів. Підгодівлю йому потрібно проводити два рази на тиждень, використовую солодкий чай. Раз на місяць можна проводити санітарний день, промиваючи гриб тепой кип’яченою водою і поміщаючи його у свіжий розчин.

Де можна знайти чайний гриб

Знайти чайний гриб або купити в магазині так просто у вас не вийде. Для цього потрібно розпитати у знайомих, не розводить хто, або може хто знає, хто розводить. Можна пошукати на форумах або тематичних групах в соціальних мережах, використовуючи фільтр пошуку по своєму регіону, або краще знайти на авіто.

Вважається, що найбільш корисними властивостями володіє зрілий гриб, тому, для того щоб вижити максимум користі з нього, треба вирощувати його подовше. Сподіваюся стаття допоможе вам у вирощуванні свого домашнього чайного гриба, всім здоров’я, поки, доки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *